Ove jeseni masline su dobro rodile u čitavoj dolini Neretve, kvaliteta je dobra u uljarama se čekaju redovi za preradu. Radmani su zadovoljavajući ovisno o lokacijama maslinika, negdje bolji negdje malo lošiji u prosjeku dobri.
Urodom je zadovoljan i višestruko nagrađivani neretvanski maslinar, Živko Mustapić koji u svom masliniku ima i jednu maslinu rekorderu. Ona ga je ovih dana nagradila s čak 324 kilograma kvalitetnog ploda. Pogađate, radi se o sorti leccino koja raste nedaleko od Ušća Neretve pa iz godine u godinu rađa sve više i više. Ove jeseni je postigla rekord. Ako nastavi ovako rađati dogodine će ga možda i prebaciti samo da ne bude kakvih prirodnih nepogoda i nepredviđenih događaja, piše Slobodna Dalmacija
-Maslina raste na kazeti Opuzen. Stara je 24 godine. Već šest godina daje preko 200 kilograma plodova da bi ove godine došli do 324 kilograma, kaže nam maslinar Mustapić, koji je do sada dobivao priznanja za proizvedeno maslinovo ulje na različitim maslinarskim manifestacija. Najdraže su mu zlatne medalje s međunarodnog susreta maslinara i uljara, Noćnjaka za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.
Zasigurno će i zlatne kapi od ovogodišnjeg rekordnog uroda s masline leccino na Ušću Neretve „pokupiti“ kakvu zlatnu medalju za kvalitetu.
Maslinari znaju da sorta leccino potječe iz Toscane otkuda se vrlo brzo raširila po čitavom svijetu zbog svoje prilagodljivosti na različite agronomske i klimatske uvijete. Kod nas se najprije počela uzgajati u Istri, a posljednjih tridesetak godina i u priobalju te na otocima gdje zbog škrtog tla ne može dati svoj maksimum.
Leccino iz godine u godinu dobro i stalno rađa na dubokim i plodnim tlima, posebno ako se navodnjava, pa je kao takva idealna za nizinska područja doline Neretve, što potvrđuje i ovogodišnji urod maslinara, Živka Mustapića. Zanimljivo je da dobro podnosi zimu čak do deset stupnjeva ispod nule, otporna je i na bolesti, maslinov moljac i paunovo oko.
Tekst: Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija
Slike: Privatni albun