Nika i Baldo Šunjić: Vi har det jättebra i Rogotin. We bathe and play with the children. Stekli smo nove prijateljea i uživamo svaki dan!

0

Vi har det jättebra i Rogotin. We bathe and play with the children. Stekli smo nove prijatelje i uživamo svaki dan! Jako nam je lijepo u Rogotinu. Kupamo se i igramo sa djecom. Ove dojmove priopćili su nam mala Nika Šunjić, 4,5-godišnja djevojčica koja je prvi put došla u Hrvatsku i njen, dvije godine stariji, brat Baldo. Priopćili su nam to na tri jezika, švedskom, engleskom i hrvatskom. Na kojima komuniciraju ovi mali “svjetski putnici”.

100 101 102 103

Došli su u Rogotin s ocem Zvonimirom iz hladne Švedske uživati u suncu i kupanju. I uživaju! Sa prijateljima koje su vrlo brzo upoznali provode cijele dane i ako ih pitate, ne žele se vratiti u Švedsku. Što je, naravno, nemoguće, ali njihova želja najbolje svjedoči o dojmu koji su na sestru i brata ostavili Rogotin odakle im je otac, plaže Zaostroga, odakle im je baka Petromila, i ušća rijeke Neretve, te toplina i ljubaznost ovdašnjih ljudi. Baldo je, na opće oduševljenje, naučio plivati, a kako je krenulo, uskoro će i Nika.

Lijepu priču o djevojčici Niki i dječaku Baldi Šunjić, sestri i bratu, donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika (petak)!

104 105 106 107

Domaći ljudi razmazili su ih voćem koje im svakodnevno donose, a hrana bake Petromile jednostavno je nezamjenjiva. Baldo se brzo uklopio u ovdašnji način života, kao ljubitelju ribolova, nije mu teško pomagati djedu Darki oko mreža. Vrlo je kreativan, voli crtati i praviti razne figure, a od malih nogu je i sportaš, trenira điu đice. Na jesen će krenuti u školu, u rodnom Ornskoldsviku, gradiću od oko 50 tisuća stanovnika, 600 kilometara udaljenom od glavnog švedskog grada Stockholma. Nika je još u Vrtiću. Ali, dovoljno je “stara” da razvije ljubav prema lijepim cipelicama, haljinama i šminki.

Lijepu priču o djevojčici Niki i dječaku Baldi Šunjić, sestri i bratu, donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika (petak)!

108 109 110 111

Njihov otac Zvonimir bio je sedam godina pripadnik Pauka, stacioniran u Kninu, a onda se zaputio u Češku, te, na poziv brata Josipa, završio u Švedskoj. Radio je razne poslove, u kuhinji, bio je mehaničar, čistio je kuće, a sada je pronašao posao u Tvornici papira. Supruga Mandelin, Made, porijeklom je iz Gambije, države u zapadnoj Africi, a iz njihove ljubavi “došli” su Baldo i Nika. I još su usvojili malog Ousainoua. Nika je, ponovit ćemo, prvi put u Rogotinu, a Baldo je bio već jednom, kao 1,5-godišnji dječak. I odluka je već pala – kad oboje napune 18 godina dolaze u Hrvatsku. Da ostanu. Do tada će učiti jezik, redovoto posjećivati zemlju svoga oca i učiti o običajima i tradiciji.

112 113 114 115

I sada im otac Zvonimir čita knjige koje dobije od svoje majke iz Hrvatske, a onda im prevodi na švedski i engleski. Polako i strpljivo prenosi im ljubav prema Hrvatskoj. Baldo je kršten u katoličkoj crkvi u Stockholmu, a, ako to ne uspiju ove godine jer odlaze sredinom srpnja, plan je da se mala Nika primi u Kristovu zajednici iduće godine u crkvi Presvetoga Trojstva u Rogotinu. Dane provode najviše u Rogotinu, kupajući se i igrajući sa svojim novim prijateljima. Kada vidimo koliko su sretni i razdragani, uvjereni smo na da će rastanku poteći i koja suza. Ali, ništa zato. Iduće ljeto ionako će brzo doći.

Lijepu priču o djevojčici Niki i dječaku Baldi Šunjić, sestri i bratu, donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika (petak)!

1 2

Share.

About Author

Comments are closed.