Korisni savjeti za pranje odjeće

0

Pranje odjeće kućanski je posao koji gotovo svi moramo često obavljati pa zato nerijetko mislimo kako o njemu nema potrebe previše promišljati. Međutim, da biste dobili savršene rezultate i osigurali da vaša odjeća dugo traje, ipak je potrebno znati neke trikove jer postoje različiti materijali, stupnjevi pranja te sredstva za održavanje rublje. U ovom ćemo članku dati nekoliko korisnih savjeta koji će vam olakšati pranje i pomoći da vaša odjeća ostane očuvana i mirisna duže vrijeme.

zw

 

  1.  Razvrstavanje rublja:

Prvi korak u pravilnom pranju rublja je razvrstavanje. Odvojite bijelu odjeću od obojane, a zatim razvrstajte obojanu odjeću po nijansama. Također, razdvojite osjetljivu odjeću kao što je na primjer vuna od one izdržljivije kao što su sintetika ili pamuk. Ovo će spriječiti da se boje prelijevaju i smanjiti mogućnost oštećenja osjetljivih tkanina.

  1.  Provjera etiketa i pravilno punjenje perilice:

Prije pranja odjeće, uvijek provjerite etikete s uputama za njegu. One će vam dati informacije o temperaturi pranja, načinu sušenja i eventualnim posebnim uputama kako biste izbjegli oštećenja ili nepravilno rukovanje i osigurali trajnost vaše odjeće. Ne punite perilicu rubljem do vrha. Rublje mora imati dovoljno prostora da se kreće i pere se pravilno. Pretrpana perilica može dovesti do lošeg pranja i gubljenja boje, ali i opteretiti bubanj pa time i vašu odjeću.

  1.  Izbor pravilnog deterdženta:

Koristite deterdžent namijenjen vrsti tkanine koju perete. Za bijelu odjeću koristite deterdžent koji ne sadrži boju, a za osjetljivu odjeću koristite blagi deterdžent. Praktičan izbor su i gelovi za rublje koji su koncentriraniji od klasičnih deterđenata te imaju jači miris za dodatnu svježinu. Osim deterdženta, možete koristiti i dodatna sredstva za pranje, kao što su omekšivači tkanine, sredstva za uklanjanje mrlja i parfemi za rublje kako bi vaš odjeća bila mekana i mirišljava. Samo pazite da ne pretjerujete s omekšivačima, jer mogu oslabiti vlakna tkanine.

  1.  Izbor programa pranja i sušenja:

Odaberite program pranja koji odgovara vrsti tkanine i stupnju prljavštine rublja. Za osjetljivu odjeću koristite program s niskim obrtajima centrifuge. Nakon pranja, rublje osušite na zraku ili u sušilici. Za sušenje na zraku, objesite rublje na uže ili sušilo na sunčanom mjestu. Za sušenje u sušilici, koristite program koji odgovara vrsti tkanine.

  1.  Dodatni savjeti:
  • Dodajte malo octa u vodu za ispiranje da biste omekšali tkaninu i uklonili ostatke deterdženta.
  • Redovito čistite filter perilice rublja da biste osigurali optimalne performanse.
  • Ne perite previše odjeću ako nema potrebe, jer to može dovesti do trošenja i gubljenja boje. Ponekad je dovoljno samo ju dobro izvjetriti ili oprati na nekom od kraćih ciklusa na nižoj temperaturi.

Uz ove korisne savjete, pranje rublja će vam biti lakše i ugodnije, a vaša odjeća će duže trajati i ostati sjajna. Korištenjem dobrih i kvalitetnih preparate za pranje te odabirom pravilnih programa pranja i sušenja možete osigurati trajnost svoje odjeće i uživati u nošenju omiljenih odijevnih predmeta godinama.

 

Share.

About Author

Comments are closed.