Mara slikarica: Svjedokinja vremena koja je ovjekovječila najvažnije događaje u povijesti Ploča – Žena koja je kupila prvi Golf proizveden u TAS-u u Vogošći!

0

Mara Paskojević, rođena Bajić. Za Pločane, Neretvane i stanovnike Makarskoga primorja poznatija kao Mara slikarica! Ova legendarna fotografkinja ovjekovječila je najvažnije trenutke u povijesti Ploča od kraja 50-ih godina prošloga stoljeća, kada se ovaj grad počeo ubrzano razvijati, pa do 1995. godine, kada se, nakon smrti supruga Mate, Dubrovčanina, preselila u grad pod Srđem i od tada živi na relaciji Dubrovnik – Ploče, u kojima su joj kćerka i sin s obiteljima.

3

mara 1 mara 2 mara 3

Mara je nezamjenjivi svjedok vremena, fotografirala je mnoštvo događaja, osoba, fragmenata, zabilježila je brojne važne trenutke u nastajanju i razvoju grada na ušću Neretve, obilje detalja koji su ostavili neizbrisiv trag u vremenu. Svojim uradcima, nastalim u nekoliko sekundi, otetima vremenu, izgradila je veličanstvenu piramidu fotografija u slavu ovoga grada.

mara 4 mara 5 mara 6

Fascinantnu priču o Mari Paskojević pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika (petak)!

Krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja, školska djeca, Hajduk, Tito, Kardelj i Pepica, Savka Dabčević-Kučar, čine samo manji dio nepreglednog niza fotografija koje je desetljećima stvarala Mara slikarica. A ništa nije slutilo na to. Mlada Mara Bajić došla je u Ploče davne 1956. godine iz Šestanovca, gdje je završila osnovnu školu. Došla je ocu koji je radio u Luci Ploče. Upisala je večernju ekonomsku škole – smjer matematika. Bilo je to vrijeme teškog življenja u Pločama. „Bila sam pomalo razočarana nakon dolaska u Ploče. Nije bilo gotovo ništa, pogotovo nije bilo sadržaja za mlade“, prisjeća se naša vitalna sugovornica tih dana.

1. Ispred radnje 1. Magarac na grackoj plazi. 1. Magarac na grackoj plazi 1. Mara ispred radnje.,

Odlučila je otići u Split i završiti daktilografiju, a onda se opet vratila ocu u Ploče. I tada se dogodio sudbonosni susret koji joj je promijenio život. Dok je „vrtila hulahop“ ispred čuvenih baraka na Crnoj riki, prišao joj je naočit muškarac i zamolio je da mu kaže nešto o Pločama. Bio je to fotograf Mato Paskojević iz Dubrovnika. U Ploče ga je doveo prijatelj Nikica Zmijarević. Nije mu mogla puno pomoći, jer ni sama nije znala previše o gradu, ali između dvoje mladih ljudi ubrzo se rodila ljubav. Vjenčali su se 1959. Mato je odmah otvorio fotografsku radnju u baraci na Crnoj riki, ali nije se dugo bavio tim poslom, počeo je taksirati.

1. Mara s aparatom 1. Mato pokraj broda Valjevo 1. Pred dolazak prvog vlaka normalnog kolosijeka u Ploce 1. Pred dolazak Tita u Ploce 1. Promjena imena grada 1. Prva Marina radnja u Plocama

Fascinantnu priču o Mari Paskojević pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika (petak)!

Zato se Mara zaljubila u fotografiju. Nije gubila vrijeme, položila je stručne predmete u Splitu, a jedan od ispitivača bio je poznati neretvanski fotograf iz Metkovića Fabijan Lisičić. Radila je punom parom, stara baraka uskoro je postala pretijesna i neodgovarajuća, pa joj je općina dodijelila  novi prostor u tzv. željezničkoj zgradi na ulazu u grad, gdje je Mara otvorila radnju „ na sebe“. Najstarija živuća fotografkinja iz Ploča još se živo sjeća svih rođendana i sličnih prigoda koje je, kao jedini fotograf, bilježila svojim fotoaparatima nabavljenim u Njemačkoj i Rusiji, bezbojnih slika izrađenih za kalendare, rokovnike ili brošure za pločanska poduzeća poput Kartonplasta, Pneumatika i drugih. Imala je stalnu dozvolu za ulaz u Luku Ploče, izrađivala je fotografije članova posada svih brodova za dozvole da mogu izaći u grad, spuštala se sa svojim aparatom u štivu i fotografirala terete ako nisu bili dobro složeni. Kada je službeni policijski fotograf bio na godišnjem odmoru, izlazila je s policijom na uviđaje… Ukratko bila je tražena i sveprisutna. A magarac je bio posebna atrakcija. Vozili su ga po gračkoj i drugim plažama na Makarskome primorju i fotografirali djecu na njemu.

1. Rad u mracnoj komori.. 1. Rad u mracnoj komori 1. Supruznici Paskojevic 1. U Dubrovniku 1. U Gradcu

A nakon fotografiranja morala je odmah u mračnu komoru. Nije to bilo kao danas, fotografije su bile crno bijele i trebalo je dosta vremena da se izrade. Pa je Mara nerijetko u komori provodila cijele noći. No, nije se žalila: „Bila su to lijepa vremena. Sve sam sama radila. Prema svakom sam bila ljubazna i svi su me voljeli. Nikada ništa loše nisam doživjela. I ništa mi nije bilo teško, jer sam voljela taj posao“, kaže nam Mara. I dobro je zarađivala. Pa je tako prvi Golf, dizelaš, žute boje, proizveden u Tvornici automobila Sarajevo u Vogošći prodan u Ploče. Kupila ga je Mara Paskojević.

4 5 6 7 8

Fascinantnu priču o Mari Paskojević pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika (petak)!

Posao fotografkinje omogućio joj je da upozna brojne poznate osobe i bude sudionik mnogih važnih događaja. Fotografirala je Tita kad je došao u Ploče, Kardelja i njegovu suprugu Pepicu kada su Ploče mijenjale naziv, u Pučkom otvorenom učilištu družila se sa Savkom Dabčević – Kučar, a iz Konjica je pratila prvi vlak normalnog kolosijeka na putu prema Pločama 1966. godine.

9 1

No, nakon smrti supruga sve se promijenilo. Mara se povukla u Dubrovnik, u kojemu i sada provodi najviše vremena. Ima prekrasni vrt na Bosanci u kojem provodi dosta vremena. Na pločansku životnu epizodu podsjećaju je aparati i oprema za fotografiranje koje je sačuvala. I neprocjenjivo blago – more fotografija koje svjedoče o nastanku i rastu jednog grada koji joj je obilježio život.

Share.

About Author

Comments are closed.