Izložba Jure Jovice u Galeriji Krug u Dugom Ratu

0

Jure Jovica ili Jure slikar pločanski, dovoljno je reći da bi svi znali o kome se radi. Jure je slikar hrvatski i svjetski zbog opusa koji je stvorio i koji se nalazi po cijelom svijetu. Jure je malo i dugoratski jer je radom vezan za dugoratski likovni krug 27 godina koliko Krug djeluje. Zato sa radošću priređujemo ovu izložbu posvećenu 50-toj godišnjici njegovog likovnog rada.
Od samog početka svog stvaranja Jure slikar, pjesnik, je organizator i pokretač likovnih i kulturnih zbivanja u neretvanskom kraju. Jure je osebujna i rijetko stvaralačka osoba, koja je mukotrpno radeći i napredujući definirala osoban izraz, prepoznatljiv i bez potpisa. Na platna prenosi ono što duboko osjeća, zbilju i maštu istkanu iz podneblja pod kojim je rastao, razvijao se i sazrijevao. U Jurinim slikama zaigrao je baš genetski, neretvanski, zavičajni idiom dalmatinskoga krša, mora, Neretve, šipka i masline, a time je i geneza njegovog kreativnog čina temeljito obilježena i motivirana, predstavljajući sliku zavičajnog identiteta u kojem su ove slike i stvorene.
U životu se Jure bavio mnogim aktivnostima, ali uvijek se posvećivao slikarstvu. Njegovo slikarstvo postalo je umjetnost kojom kazuje suvremenicima da živi, budućim pokoljenjima da je živio. U svojim slikama oslikao je svoj svijet kako ga on vidi. Izložba je otvorena u petak, 07.06.2024.

Predgovor dugoračkoj izložbi slika Jure Jovice

Piše: Kruno Prijatelj

Jure Jovica je osebujna i ne tako česta stvaralačka osoba koja je u vrlo kratkom vremenu ostvarila zaokružen i autentičan izraz, uočljiv kroz jasnu individualnost i posebnost. Mukotrpno napredujući, probijajući se kroz zamršen labirint boja i kista, definirao je Jure vrlo rano svoj osoban izraz, koji iako se često čini kao iracionalno omeđen, ipak svoje izvorište crpi u realnim datostima, u podneblju u kojem je rastao, sazrijevao. Zaokupljen u najvećoj mjeri odgovorima na pitanje KAKO? – stavio je sebe i svoje umjetničko djelo pred najveći i najsloženiji cilj, koji je u osnovi bit svaki umjetnosti, svakog stvaralaštva.

Osnovna karakteristika Jurina stvaralaštva su bogatstvo kolorita, čistoća forme i nadasve preciznosti u obradi teme koja se ponekad ispolji prenaglašeno i snažno ostavljajući u sjeni, nepažljivom oku, druge vrijedne komponente djela. Svijetle, poletne, lepršave, nastale igrom svjetla i sjene, ove slike uporno ukazuje na nježan dodir s dalmatinskim uzbudljivim krajolikom ispunjenim nepresušnim, neprekinutim, šarolikim bogatstvom boja.

Jure se nastoji ugraditi i u moderniji izraz. Ta želja ipak nije sama sebi svrhom nego se prvenstveno radi o cjelovitom slikovnom rješenju. Tako ova platna plijene iskrenom porukom nepobitne i jedva shvatljive nježnosti i svježine, donosi slutnje il’ snove daleke mirom, strepnjom i čežnjom nadahnute.

Jurina platna su svojevrsna panorama emotivno zgusnutog naboja, razložno izraženog, smirenog i sasvim nenametljivog prezentiranog. Gledatelj se suočen s ovim slikama, nalazi na rubu sudjelovanja u izuzetnoj igri umjetnika, a prilika brze transformacije u stvaratelja se čini tako blizu. Ostavljajući nam mnogo prostora za naša dograđivanja, za naše snove, strepnje i nadanja, Jure se bliži davnom snu o umjetnosti koju svi volimo i svi je pokušavamo stvarati.

U cjelokupnom svom likovnom opusu Jure Jovica je uvijek znao prenijeti na svoja platna ono što duboko ćuti – zbilju i maštu istkanu iz ljepota svog životnog okruženja.

Jasnim, jakim i nepokolebljivo poznatim načinom te mirnoćom, spokojem i skladom prenosi veličanstvenost, jednostavnost i neuništivost dalmatinskog krša, mora, Neretve, šipka, masline.

Harmonija prostora, kompozicije i boje, čiste linije, fini i nježni potezi prožeti lakoćom izvedbe, istančan osjećaj za kolorit i prikazivanje detalja ukazuju na duboko proživljavanje i zanos istinitostima prirode.

Jurina djela odišu prividnom jednostavnošću, spontanom neposrednošću, s ljubavlju načinjenim pojedinostima te sjetnom prisutnošću stvaratelja.

U mirnom ozračju osjeća se suzdržani bljesak nježnosti i neposredni prijenos umjetnikove senzibilnosti. U svakom platnu je duša čovjeka, slikara, pjesnika.

Izvor: dugirat.com

 

Share.

About Author

Comments are closed.