OPG znači drukčiji život i zdraviji odgoj svoje djece

0

Sve više ljudi želi ne samo pobjeći iz grada i živjeti na selu, nego živjeti od svog rada na plodnoj zemlji. Brojne mlade obitelji baš na selu vide svoju budućnost. Da bi se nešto takvo pokrenulo potrebno je otvoriti vlastiti OPG ( obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo), za što postoje određeni preduvjeti koje treba ispuniti. OPG može otvoriti svaka punoljetna fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriju Republike Hrvatske. Otvoriti OPG mogu i fizičke i pravne osobe s prebivalištem ili sjedištem na teritoriju Europske unije čije se poljoprivredno gospodarstvo nalazi u Hrvatskoj, ali uz uvjet da posjeduju, u vlasništvu ili najmu, poljoprivredne resurse (poljoprivredno zemljište i/ili stoku) i obavljaju poljoprivredne djelatnosti koje obuhvaćaju bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnost.

Uvjeti za osnivanje OPG-a su posjedovanje i korištenje proizvodnih resursa u poljoprivredi, odnosno posjedovanje: poljoprivrednog zemljišta, nasada, stoke, štale, pomoćnih zgrada, skladišta, objekata za skladištenje, preradu ili pakiranje poljoprivrednih proizvoda, poljoprivrednu mehanizaciju, odgovarajuće priključne strojeve, uređaje, alat i opremu koja se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji te odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivrede.

Jedna od najvažnijih prednosti OPG-a jest jednostavniji način sudjelovanja na tržištu. Vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva tako mogu lakše prodavati svoje proizvode, ali kao registrirana djelatnost mogu se i prijavljivati na natječaje, te dobivati izravne potpore od države ili fondova Europske unije.

Samo otvaranje OPG-a u pravilu ne košta, ali ako se odlučite otvoriti OPG, a dotad nemate potpuno sređen imovinsko-pravni aspekt zemlje na koju OPG otvarate, bit ćete primorani izdvojiti određena sredstva. Nadalje, ako ste kao i mi, pa ta zemlja bude naslijeđe koje su nekad davno obrađivali roditelji, a jedino zemlja koja se radi, može biti i upisana, onda se pripremite i na izdatke za čišćenje zemlje. Mi smo zemlje i ledine čistili sami, no bilo je komada, kao i faza čišćenja za koje smo morali platiti mehanizaciju. Oko otvaranja OPG-a nema toliko puno administracije i Agencija je tu na usluzi, tako da samo otvaranje i nije neki prevelik problem danas-ističe Lora Mihaljević sa OPG-a Lozo.

– Svi troškovi, kako pri otvaranju, a onda potom dalje i u proizvodnji, „izdržljivi su” ako je razlog zbog kojeg OPG otvarate lišen bilo kakvih izračuna prihoda i dobitaka od tog malog čuda kao što je jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Često znam reći da kojim slučajem baš sve „stavljamo na papir” danas OPG-a Lozo, nekoliko godina nakon otvaranja, već ne bi bilo….

Cijeli tekst pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji (Stanislav Soldo).

Slika: rogotin.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.