Župski hotel Astarea našao se na popisu šesnaest hotela u Hrvatskoj koji će zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti rekonstruiran u hotel za obiteljski odmor tijekom cijele godine. Kako će Astarea izgledati nakon obnove još nije poznato, ali Župljani i zaposlenici uvijek se rado prisjete rada u ovom kultnom župskom hotelu. Jedan od njih je i poznati neretvanski ugostitelj Ante Štrbić Fulin koji je činio prvu postavu zaposlenika Astaree. U župskom hotelu počeo je raditi u listopadu 1971. godine kada je iz Ploča došao u Mline, piše Dubrovacki vjesnik
– Zahvaljujući Dubrovniku, Mlinima i hotelu Astarea postao sam ono što sam danas.
Personal je bio vrhunski, plaće su bile vrhunske, ako vam samo kažem da smo bankete služili u bijelim rukavicama, da smo imali svoje frizere koji su nas šišali… Nismo nosili konfekcijsku robu nego se roba šivala prema nama, po mjeri, za bankete koji su se služili u frakovima. Bilo je to vrhunsko ugostiteljstvo, vrhunski gosti. Platežna moć im je bila pet puta veća nego danas i više se spremalo ribe u restoranu Studenac nego što se danas sprema u trećini Županije – priča nam Štrbić, dodajući kako su ga u Mlinima, u koje je došao sa sela, primili kao člana obitelji.
– Gostima se nudio puni pansion. Pila su se visokokvalitetna, flaširana vina. Primjerice ako bi gost u sobi 203 popio pola boce vina, napisao bi se broj sobe, stavila boca u frižider, hladila opet bi mu njegovu bocu iznio za večeru, takav je odnos i povjerenje bilo prema gostima i osoblju. Gosti su se za razliku od današnjih zadržavali po 15 dana u hotelu.
Točno su znali kad je kojem gostu rođendan, pa bi mu se poslalo cvijeće, a šefovi kuhinje bi napravili tortu ili neko iznenađenje. Zadovoljni gosti bi ispod vaze ostavljali bakšiš, koji bi konobar dijelio s ostalim osobljem – prisjetio se poznati neretvaaski ugostitelj.
Cijeli tekst pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika.
Slike: rogotin.hr i fg Dubrovnik nekada