Jabuke su jako zdrave. Samo dvije jabuke dnevno dovoljne su za smanjenje rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i reguliranje tlaka. Svakodnevno konzumiranje jabuka smanjuje mogućnost moždanog udara za čak 50 posto, a jabuka pozitivno utječe na zdravlje mozga. U njoj se krije i serotonin, zbog čega je za podizanje raspoloženja bolja i od kockice čokolade. Jabuke su bogate antioksidansima, imaju antivirusna, antikancerogena i antidepresivna svojstva, pune su vitamina C i jačaju imunitet. Jabuka se smatraju najzdravijim voćem na svijetu, pa ne čudi da ponosno nosi naziv – Kraljica voća, piše Dubrovacki vjesnik
Svejedno ih malo jedu u usporedbi sa susjedima Slovencima koji po glavi stanovnika duplo više pojedu jabuka od Hrvata, čak 27 kilograma. A kada bi Hrvati jeli više jabuka bilo bi to dobro za sve i njihovo zdravlje ali i za domaće proizvođače koji posljednjih godina na rubu opstanka samo zbrajaju gubitke.
– U Europi, pa tako i u Hrvatskoj primjetan je trend pada potrošnje jabuka što je logično, ako se uzme u obzir veliki broj novih voćnih vrsta na policama trgovina. Naime, razno bobičasto i drugo egzotično voće danas je više nego ikada dostupno na tržištu kroz cijelu godinu. Potrošnja jabuke u Hrvatskoj je po glavi stanovnika na nešto višoj razini od svjetskog prosjeka, ali je znatno niža od razvijenih zemalja, s jakom proizvodnjom poput Slovenije, Italije, Austrije i drugih. Unatoč padu potrošnje mi u Hrvatskoj voćarskoj zajednici vidimo veliki prostor za budući rast domaće proizvodnje, jer sadašnjom proizvodnjom na zadovoljavamo svoje potrebe, a ogroman je prostor i za izvoz, ističe Branimir Markota predsjednik Hrvatske voćarske zajednice pozivajući potrošače da pri odabiru voća biraju hrvatsku jabuku na policama trgovina, štandovima tržnica, na kućnom pragu kod proizvođača i gdje god su im dostupne.
Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u RH je ukupno registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6.000 hektara, što čini oko 15 posto svih površina pod voćem. Jabuka je zastupljena s 30 posto ukupnog proizvedenog voća, a najviše nasada je u istočnoj Slavoniji. Prosječna starost voćnjaka je preko 15 godina (dok je tehnološki vijek modernih voćnjaka oko 25 godina).
– Na većim površinama se najvećim dijelom proizvodi jabuke koja svojom kvalitetom ispunjavaju zahtjeve trgovačkih lanaca tako da se može reći da se intenzivna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj odvija na oko 2000 hektara i da se tom zahtjevnom, intenzivnom proizvodnjom, bavi pedesetak voćara. Nažalost, iz godine u godinu sve je manje proizvođača jabuka. U proteklih desetak godina Hrvatska godišnje proizvode od 50.000 do 100.000 tona jabuka (zadnjih godina je to oko 60.000 tona)što uglavnom zadovoljava domaće potrebe za jabukom kroz godinu, dok je nešto jabuke išlo i u izvoz, pojašnjava Markota.
U Hrvatskoj se najviše traže jabuke Golden Delicius, Gala i Idared, a u posljednjih nekoliko godina sve su popularnije sorte Fuji Grany Smith i Pink Lady.
Hrvatski proizvođači jabuka suočeni sa nekontroliranim uvozom koji ih iz godine u godinu uništava.
Najviše jabuke na hrvatsko tržište dolazi iz Poljske i to po damping cijenama, vrlo često u najosjetljivije vrijeme za hrvatske voćare (čiste se njihova skladišta sa starom jabukom kada je kod nas berba). Određene količine se uvoze i iz trećih zemalja – Srbija, Bosna i Hercegovina te Makedonija.
Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik
Slike: rogotin.hr