U organizaciji Turističke zajednice Grada Ploča, u sklopu dvodnevnog Summer Wine Festa 2023. u Domu kulture Ploče održana je radionica degustacije vina pod nazivom „Što južnije vino je – zlatnije“.
Željko Garmaz, novinar i vinski pisac, pričao je o 11 vina koja su na krajnji jug Hrvatske donijela velika međunarodna priznanja.
Posebnu pozornost zasigurno je zavrijedilo vino Pagan, zlatom nagrađena kupaža merlota, caberneta sauvignona i plavca malog vinarije Prović iz Opuzena.
Već na prvom izdanju Summer Wine Festivala u Pločama vinarija Prović se predstavila unikatnim chardonnayom, jednim od ponajboljih izdanaka te sorte u Hrvatskoj, koji je poseban i po tome što je jedino vino u Hrvatskoj koje potječe iz vinograda koji je u depresiji, odnosno – nalazi se na području nekadašnjeg slanog jezera Modrič na ušću Neretve u more i nekoliko je metara ispod nadmorske visine.
Provići su se svojom tvrdoglavošću uspjeli izboriti da se chardonnay uvrsti na popis sorata kojima je dopuštena sadnja u dolini Neretve, što prije njihovih pokušaja nije bio slučaj.
Pagan, vino koje je na Decanterovom ocjenjivanju osvojilo zlatnu medalju i impresivnih 95 bodova na skali do 100, na tragu je vinskih igrarija kojima su Provići oduvijek bili skloni. No, Provići su s Paganom otišli i korak dalje, jer su uspjeli proizvesti suho vino od prosušenih bobica.
Pagan je tek jedno od 11 vina u kojima su sudionici radionice uživali. Tu su još bili:
+ Malvasija Dubrovačka, Vina Zoro, Popovići, Konavle;
+ Pošip 2022, Vinarija Volarević, Komarna/Metković;
+ Žilavka Gregorius Limited Edition 2022, Carska vina Grgo Vasilj, Međugorje;
+ Blatina Premium Edition 2021, Carska vina Grgo Vasilj, Međugorje;
+ David Cuvée Special Edition 2019, Carska vina Grgo Vasilj, Međugorje;
+ Syrah 2019, Vinogradi Nuić, Crnopod;
+ Plavac mali Platinum Edition 2018, Vinarija Volarević, Komarna/Metković;
+ Plerej 2019, Vinarija Vukas, Ponikve;
+ Pagan Reserva 2018, Vinarija Prović, Opuzen;
+ Reuben’s Private Reserve 2013, Korta Katarina, Orebić
+ Trnjak 2020, Gašpar
Drago Nosić iz Destilerije Poetica iz Vrgorca ispričao je kako proizvesti i prepoznati vrhunski gin.