Prve procjene hrvatskog uroda mandarine pokazuju da ćemo imati proizvodnju od oko 32.000 tona što je u odnosu na prethodne godine srednja sezona, a urod bi mogao biti za 15 do 20 posto manji nego što je to bilo prošle godine, piše Privredni.hr.
Očekuje se dobra kvaliteta plodova te njihova ujednačena veličina, tako da će zastupljenost najtraženijih kalibara biti značajna. S obzirom na vremenske prilike, početak ovogodišnje berbe mandarina planira se kao i prošle godine, oko 20. rujna, i to najranijih sorti, koje su nešto slabijeg uroda. Potom slijedi i berba drugih sorti, a voćari su uvjereni kako će, unatoč manjoj proizvodnji, kvaliteta mandarina ove godine biti izuzetno dobra.
Kako bi se održala stabilnost tržišta, proizvođači, vodeći otkupljivači te udruge poljoprivrednika već su započeli i prve razgovore o otkupnoj cijeni, koja će u najvećoj mjeri ovisiti o vremenskim prilikama tijekom berbe i ukupnom urodu te bi se ove godine trebala kretati na razini višegodišnjeg prosjeka.
Svi dionici na tržištu ističu želju da mandarina ima svoju vrijednost na tržištu i da se planskom organizacijom berbe i prodaje stabilizira višegodišnja otkupna cijena. Najveći je problem kod stabilne otkupne cijene mandarina ogromno sivo tržište koje se procjenjuje i do 20 posto, a koje izaziva poremećaje na tržištu, zbog čega je teško procijeniti urod i ukupno tržište.
– Budući da je EU regulativom moguće iskoristiti dopuštene alate i mehanizme, Hrvatska bi trebala pronaći način da se formira višegodišnja prosječna ili čak zaštitna cijena, kako bi se tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu, procjenjuju u Hrvatskoj voćarskoj zajednici. Dodaju kako bi u regulaciji legalnih kanala prodaje Ministarstvo poljoprivrede trebalo imati ključnu ulogu jer kod isplate potpora treba voditi brigu o tome prodaju li oni koji dobivaju potpore svoj urod legalnim tržišnim kanalima ili na sivom tržištu.
Uređeno tržište, stabilnost tijekom otkupa te siguran plasman
S obzirom na nešto manji ovogodišnji urod i dobru kvalitetu, jako je bitno da svi dionici u procesu osiguraju dobru suradnju kako ne bi došlo do zastoja u prodaji i bezrazložnog snižavanja cijena u lancu prodaje. Ove su se godine stoga već otvorili razgovori između Hrvatske voćarske zajednice, Hrvatske poljoprivredne komore i otkupljivača poput tvrtke ENNA Fruit.
Iz Hrvatske voćarske zajednice naglašavaju kako je potrebno da Hrvatska, posebno zbog koronakrize, ima uređeno tržište, stabilnost tijekom otkupa, siguran plasman na domaće tržište te povećan izvoz.
Jedan od problema kod otkupa mandarine jest trčanje za cijenom, što je karakteristika i svih drugih proizvodnji. Naime, u želji da postignu bolju otkupnu cijenu prije vrhunca sezone i optimalnih rokova berbe za pojedinu sortu, proizvođači beru još nedozrele plodove, koji kao takvi završe na tržištu i ruše ugled ovoj proizvodnji kod potrošača.
– Proizvođači pri odluci o berbi moraju voditi računa i o tome da je mandarina jedna od najvažnijih voćnih vrsti po kojoj je Hrvatske prepoznata u regiji i na tržištu EU-a, pa je i kvaliteta ponude na tržištu izuzetno važna, ističu stručnjaci konzultantske tvrtke Smarter.
Lani urod od 40.000 tona
– Koronakriza je na globalnom i europskom tržištu učinila svoje, pa se očekuje i veća potražnja za voćem, odnosno agrumima, među kojima je i mandarina čija je zdravstvena vrijednost i kvaliteta prepoznata kod potrošača na domaćem i izvoznim tržištima, pa zbog toga očekujemo da ćemo ove godine povećati izvoz na tradicionalna izvozna tržišta u regiji i EU, a već smo u kontaktu i s kupcima s novih tržišta, potvrđuju i iz ENNA Fruita.
Hrvatska je prošle godine ostvarila urod na razini od 40.000 tona, s time da je dosta mandarina plasirano na crno tržište, a jedan dio prošlogodišnjeg uroda nije zadovoljavao uvjete za prodaju zbog lošije kvalitete, piše Privredni.hr.
Zbog klimatskih utjecaja proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izložena je relativno velikim oscilacijama, što se stabilizira na prosjeku od oko 35.000 tona. U sezoni dozrijevanja i berbe neretvanske mandarine, koja traja od kraja rujna do kraja prosinca, hrvatsko tržište prosječno konzumira 15.000 tona neretvanske mandarine, a ostatak proizvodnje mora se izvesti, i tu je uloga organizatora, zbog jako usitnjene proizvodnje, nezamjenjiva.
Mandarine se u dolini Neretve proizvode na 2.200 hektara.
Piše: Ilijana Grgić/Privredni.hr