Čak i u ovoj korona turističkoj sezoni kada je 70 posto turista manje cijene u ugostiteljskim objektima na jadranskoj obali ne posustaju. I dok se primjerice Istra puni kao auto-destinacija Dubrovnik koji je ovisan o gostima sa kruzerima i onima koji stižu avionima zjapi prazan usred turističke sezone.
Posljednjih godina Dubrovnik je stekao imidž destinacije koja je nedostupna prosječnim Hrvatima s obzirom da se glavnina turističke ponude bazirala na bogatim Englezima, Rusima, Amerikancima, Nijemcima te hrvatskim građanima dubljeg džepa. Prosječni građani Hrvatske tako nisu imali što tražiti u dubrovačkim restoranima i ugostiteljima objektima gdje su cijene hrane i pića letjele u nebo. Ništa bolja situacija nije ni sada premda je Dubrovnik polu prazan. Kava se na Stradunu plaća dvadesetak kuna, voćni sok 35 kuna a obična mineralna od ( 0.25 ) košta 25 kuna.
Unatoč korona krizi koja je ove turističke sezone Dubrovnik ostavila bez gostiju cijene su iste lanjskima kada je Stradun vrvio inozemnim turistima. Drugim riječima izostanak bogatih turista nije pratilo snižavanje cijena, koje su i dalje ostale nedostižne domaćim gostima plićeg džepa, odnosno prosječnim Hrvatima, koji bi zasigurno željeli posjetiti Dubrovnik ali im vlastite financije ne dopuštaju. Neki kafići i pizzerije daju dvadeset posto popusta za domaće goste, ali i tako umanjena cijena mnogima je preskupa. Primjerice velika miješana pizza je osamdeset kuna dok je mala deset kuna jeftinija.
Javna ustanova rezevrat Lokrum spustila je cijene u usporedbi sa prošlom godinom pa tako sada povratna brodska karta sa ulaznicom košta 140 kuna dok je za one koji dolaze vlastitim plovilima ulaznica 100 kuna a za djecu od 5 do 15 godina 20 kuna.
Cijene su sa aspekta prosječnog hrvatskog građanina preskupe bez obzira koliko netko želi posjetiti, Lokrum, Dubrovačke zidine ili pak samo popiti kavu na Stradunu.
Bez obzira što turista nema, a u sretnim vremenima upravo sada bi trebala biti špica sezone ni dubrovački hoteli baš ne spuštaju cijene. Možda se za kakav aranžman može cjenkati, ali službeni cjenici su na razini prošlogodišnjih. Čini se da je tamošnjim hotelijerima isplativije držati prazne sobe negoli spustiti cijenu koja bi bila pristupačna hrvatskim građanima.
Za razliku od Dubrovnika dolina Neretve je domaćim gostima puno prihvatljivija, pa su se ovdašnji turistički djelatnici potrudili napraviti aranžmane bap po mjeri domaćih gostiju. Cijene hrane i pića su čak dva do tri puta jeftinije u usporedbi sa Dubrovnikom. Vikend u Neretvi ( tri dana i dvije noći) na bazi polupansiona za dvije osobe u restoranu Villa Neretva, može se provesti za 1350 kuna, što podrazumijeva fotosafri neretvanskom močvarom, posjeta arheološkom Muzeju Narone i Prirodoslovnom muzeju Metković te obilazak jame u Predolcu uz degustacije vina i rakije. Sve to prate jeftina hrana i piće, pristupačni prosječnom hrvatskog građaninu.
Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija