U okviru 21. Međunarodne poslovno – turističke burze Put, u gračkome hotelu Labineca održana je svečanost dodjela nagrada Simply the Best 2019. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj nagradi za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu, te doprinosu razvoju turističke ponude lokalne zajednice, utemeljenoj 2009. godine, a zajednički je dodjeljuju UHPA – krovna udruga Hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia.
Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija od kojih je pet stalnih (Ugostiteljstvo, Manifestacije, Putničke agencije, Novi projekti, Osoba), a jedna je promjenjiva. Unutar kategorije Ugostiteljstvo nagrade se dodjeljuju u tri grupe, a unutar kategorije Manifestacije u 4 grupe. U svakoj grupi dodjeljuju se u pravili tri ravnopravne nagrade. Izuzetak je kategorija Inovativni projekt u kojoj se dodjeljuje deset nagrada.
U procesu predlaganja sudjeluju putničke agencije, turističke zajednice, tvrtke i pojedinci iz turističko-ugostiteljskog sektora, novinari i turistički mediji. U 2019. godini za nagradu je nominirano 237 subjekata, a prije nego su Maja Šimenc, direktorica Burze, i Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, dodijelili nagrade, prisutne su pozdravili Davor Andrijašević, predsjednik Turističke zajednice Gradac, koja je ove godine ostvarila 800 tisuća noćenja i 120 tisuća dolazaka, Matko Burić, načelnik Općine Gradac, sama Maja Šimenc, koja je naglasila sudioništvo osam zemalja u manifestaciji, Tomislav Fain, koji je istaknuo više nego dobru turističku sezonu, te Boris Šimenc, koji je podsjetio kako je nagradu u 11 godina, otkako se dodjeljuje, primilo oko 300 turističkih subjekata, pojedinaca i drugih.
[Best_Wordpress_Gallery id=”499″ gal_title=”191114gradacfoto”]
Ovogodišnji laureati su:
Kategorija Ugostiteljstvo:
- Objekti s ponudom tradicijske hrane i pića – restorani
Destilerija Mashtel, Klijet Lojzekova hiža, Gusakovac, Vukovarska kuća, Vukovar.
- Smještajni objekti s ponudom dodatnih sadržaja
Hotel Boškinac Novalja, Sobe Maksimilijan Osijek, Vill Covri Brtonigla.
Kategorija Manifestacije
2.1. Tradicijski običaji
Eko etno Gacka Otočac, LIDAS Pleternica, (Sr)etno Selce Crikvenica rivijera.
2.2. Zabavno rekreativni sadržaji
Cuontry vidend Koprivnica, Festival igračaka Ivanić Grad, Slovenski vikend Biograd na moru
2.3. Kultura/eno-gastronomija
Biser mora Supetar na Braču, Crna ovca Baška, Festival jagoda i pjenušca Jastrebarsko, Voloderska jesen Voloder
2.4. Sport i rekreacija
Du motion Dubrovnik, Lipik 3X3 Challenger Lipik, Maraton lađa Metković, Uvati vitar Sutivan
Kategorija Putnička agencija
Sunturist Novalja, Aquamarin C.K. Banska Bistrica Slovačka, TA Lambada Bugojno BiH.
Kategorija Novi projekt u turizmu
Adrenalinski park Duboka, Eko etno salaš Savus Bukovlje, Interpretacijski centar pomorske baštine Lošinj, Marcin salaš Nijemci, Paleo Park Bale, Projekt Prolazi kroz vrijeme Vodnjan, Projekt Šišanske legende Ližnjan, Projekt Virtualni i kulturni turizam Vukovar, Wine, olive heritaghe festival Jelsa.
Kategorija OSOBE:
Pavo Jerković, za dugogodišnji kreativan rad na oblikovanju posebne turističke ponude čime je vlastitim primjerom obilježio razvoj novih turističkih proizvoda, te dao izuzetan doprinos turističkom razvoja doline Neretve.
Ružica Mikačić, za dugogodišnji novinarski rad i iskazanu kreativnost u oblikovanju i realizaciji niza atraktivnih sadržaja u području turizma, dajući time značajan doprinos hrvatskom turističkom novinarstvu, ali i unapređenju cjelokupnog hrvatskog turizma, posebice na području Dalmacije.
Đurđica Šimičić, za iskazanu kreativnost i inventivnost u razvoju procesa upravljanja destinacijom i unapređenja kvalitete u turizmu čime je dala poseban doprinos izgradnji turističke prepoznatljivosti Lošinja i njegovom pozicioniranju među najatraktivnije hrvatske turističke destinacije.
Kategorija Posebna priznanja:
Općina Vir, za kreativnost i kvalitetu cjelogodišnjeg oblikovanja turističke ponude i kontinuiranog razvoja i realizacije novih turističkih sadržaja.
Krapinsko zagorska županija, za kvalitetu i razvoj cjelogodišnje turističke ponude temeljene na tradiciji života, kulture i običaja.