Dani jegulje u Neretvi održavaju se od 18. do 20. studenog 2016., a tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u ovoj vrhunskoj deliciji po promotivnim cijenama.
Cijeli vikend neretvanski restorani koji su se uključili u ovu manifestaciju (Đuđa i Mate, Vrilo, Teta Olga, konobe Narona, Lanterna i Pod maslinom te hoteli Merlot i Dalmacija) nudit će posebne jelovnike po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a za zahtjevnije goste i nešto skuplje verzije u nekoliko slijedova. Naći će se tu nezaobilazni brudet od jegulje, jegulja s ražnja, s domaćim kruhom i vinima vinogorja Neretva i Komarna.
Središnji dio manifestacije bit će Sajam neretvanskih delicija, koji će se održati u subotu 19. studenog, s početkom u 11 sati, na trgu u Opuzenu. Predstavit će proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća, ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskog kraja, ali i raznih rukotvorina. U sklopu programa održat će se i kulinarski show, kojeg će voditi veliki poznavatelj tradicijske gastronomije Veljko Barbieri. Na sajmu će se ujedno predstaviti i vinari Neretve i Komarne.
U nedjelju, 20. studenog, na trgu u Metkoviću od 10 sati, mogu se pogledati nastupi KUD-a Metković, Gradske glazbe Metković i Klape sv. Nikola Metković, uz prezentacija rukotvorina od prirodnih materijala te pripremu raznih neretvanskih jela uz učenik Srednje škole Metković. Također po posebnim cijenama moći će se posjetiti muzeji Arheološki muzej Narona, Prirodoslovni muzej Metković te Jama u Predolcu.
Program Dana jegulje počeo je danas znanstveno-stručnim skupom: „Jegulja u tratama EU“, koji će donijeti zaključake za izradu plana upravljanja jeguljom u RH.
Manifestaciju “Dani jegulje u Neretvi” organizira Udruga ‘Maškadur’ Opuzen, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, kao partnere.
Ovo je ujedno i prilika za posjetiti neke od brojnih zanimljivosti Tematske turističke ceste “Neretva dolina života”. Više informacija na www.rural-dubrovnik-neretva.hr/hr/manifestacije.