Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen već tradicionalno sudjelovala je na trodnevnoj, jedanaestoj po redu spektakularnoj manifestaciji Gastro stol 2016, koja se, pred oko deset tisuća posjetitelja održala u Biogradu na Moru, a koju je, kao početak obilježavanja glavne turističke sezone, otvorio hrvatski ministar turizma Anton Kliman. U njegovu društvu su bili slovenski kolega Zdravko Počivalšek, gradonačelnici Biograda i Osijeka, Ivan Knez i Ivan Vrkić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stipe Knežević, osječki dožupan Željka Kraljičak, gradonačelnici prijateljskih gradova iz Slovenije i Makedonije.
Šesnaestero Opuzenaca, članova Udruge, predstavilo se s nekoliko aktivnosti. Lađarice su sudjelovale na ceremoniji otvaranja manifestacije i sva tri dana su vozile neretvanske lađu. Uz to su promovilari poznati Maratona lađa na Neretvi, a legendarni meštar Pavo Rešetina prezentirao je kuhanje neretvanskoga brudeta od jegulje. Posjetitelji su, također, mogli kušati neretvanska vina i upoznavati baštinu Neretve. Predsjednik opuzenske Udruge Miljenko Milojko Glasović nije krio zadovoljstvo dojmovima iz Biograda. “Organizatori su nam se zahvalili i pozvali nas da dođemo i iduće godine, kada će na Maratonu lađa u ženkoj konkurenici nastupiti ekipa Biograda na Moru. Ovaj projekt ne bi mogli realizirati bez naših sponzora: Grad Opuzen, TZ Biograda, Neretvanski sliv, Tehnodelta, Poljopromet i CB Dado”, rekao je Glasović.
Inače, jedinstveni gastro spektakl na Jadranu, Gastro stol 2016 – Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora, već 11. godinu zaredom zajednički organiziraju Grad Biograd na Moru, Turistička zajednica i Sekcija ugostitelja. Na ovoj trodnevnoj manifestaciji osjeti se i doživi cijela Hrvatske kroz mirise i okuse bogate gastro ponude, zvuk folklora te sliku izvornog hrvatskog suvenira. Svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi.
Dok su na glavnoj pozornici u ribarskoj luci, te onoj kod Gradske uprave, na pozornici nastupale klape Rišpet i Bunari, jedinstveni Kočani orkestar iz Ohrida i drugi, na glavnom mulu priređen je gastro show u velikom šatoru s kuhinjom na kojemu su pet sljedova od tune pripremali masterchefovi David Skoko, Veljko Barbieri i Dragan Jovanović te Mirko Poljak, Marin Banović, profesori i učenici Srednje škole Biograd.